Hälsa

Vad väger du?

För ett år sen skrev jag det här. Tycker det är värt att delas igen. Vad väger du?


Nu var det i och för sig ganska länge sen jag själv fick frågan. Däremot den har kommit upp som samtalsämne ett par gånger den sista tiden och fått mig att börja fundera lite.

Som tjej som växt upp som väldigt aktiv, med en del muskler och mycket rumpa och lår, har jag alltid vägt ett par kilon mer än tjejerna runt omkring mig. Tror jag i alla fall. Dem siffror man sett i tidningar oftast då på modeller eller kändisar och hur mycket dem vägt så ligger snittet på en 50-55 kilo. Så när den frågan kommit upp har jag nog alltid dragit av ett par kilon för att passa in lite bättre. Och jag tror inte jag var eller är den enda.

Igår i ett gammalt avsnitt av The Big Bang så tog Penny illa vid sig när Sheldon uppskattade att hon vägde en 52 kilo tror jag att det var, som om det var så mycket. Som om det var typ minst tio kilo för mycket. Ja ni fattar.

Om jag vägt 52 kilo hade det inte funnits mycket kvar på min kropp medans någon annan faktiskt är helt normalviktig då. Hur lång du är, kroppstypen du har, muskler och massa annat spelar också in. Men det bryr man sig väl inte så mycket om som tonåring? Då är ju siffran och att passa in viktigare. Därför tycker jag det är viktigt att veta att alla med en hälsosam vikt inte väger 50 kilo. Utan kanske 63 eller 70 kilo. Eller precis hur mycket eller lite som helst. Ok?

Min kropp har ändrats massor dem senaste åren, en har ju trots allt fött tre barn med en viktuppgång på över 30 kilo varje gång. Även det sista året har min kropp förändrats, utebliven träning och depression har lett till en liten viktuppgång. Det är dock inte något som bekymrar mig. Nu äter jag ordentligt, tränar och mår bra igen.

Men kanske hade jag känt annorlunda om jag hade vägt mig. Sett siffrorna på vågen. För jag minns faktiskt inte sist jag vägde mig och å så befriande det är. Att inte låta en siffra definiera dig och din kropp. Jag trivs i mig själv även om jag vill bli lite starkare igen. Och det är jag på väg att bli också.

Vad jag vill säga är skit i vågen, så länge du mår bra och trivs i din kropp så skit i vågen. Du är inte en siffra. Du är bra precis som du är. Jämför dig inte med andra. Var ditt bästa du. Gör saker du mår bra av. Skratta. Dröm. Lev. Må bra.

Du är värd det <3


Du kanske också gillar

2 Kommentarer

 • Svara
  Christina
  3 februari, 2017 at 18:42

  Tack! Precis vad jag behövde läsa idag. Ställde mig på vågen för någon dag sedan och blev verkligen överraskad och inte på ett positivt sätt. Nu ska jag skita i vågen och satsa mer på att må bra och tänka positivt om mig själv.

 • Svara
  Madde
  4 februari, 2017 at 08:31

  Det är för mycket fixering på siffran på vågen. Gick ner närmare 30 kilo för några år sen, pga av att jag blev sjuk av min övervikt. Stannade på 67 vilket är övre gränsen för vad jag får väga. Flera tyckte jag absolut inte fick gå ner mer och kom i st S och 36. Var alltså inte överviktig, men skulle en läkare titta enbart på vikten skulle jag fått rekommendationerna att hålla ett öga på det då jag låg precis på gränsen till övervikt. Tänk om en yngre tjej sett detta och bara skulle ner till ett bättre BMI. Det kan ju bli farligt.

 • Lämna en kommentar