Annika Larsen
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Hälsa

68 % av svenska skolbarn uppfyller inte WHO:s rekomendationer

Enligt Världshälsoorganisationen ska barn vara fysiskt aktiva minst 60 minuter om dagen. 68 % av svenska skolbarn (7-12 år) uppfyller inte dom kraven.

68 % av våra barn rör sig alltså mindre än en timme om dagen. Är inte det galet? Det är Nordiska Ministerrådet som beställt studien som visat dom här resultaten. Våra barn rör sig minst i norden.

Det som är värre är att det sägs att barnen rör sig ännu mindre på helgerna när dom spenderar tid med oss föräldrar.

Ja vi har ju svårt att röra på oss en halvtimme om dagen så då förstår man kanske lite hur det kommer sig. Barn gör ju som vi gör.

Det finns många ganska enkla saker man kan göra för att få in mer rörelse i barnens vardag, om vi bortser från skolvärlden och fokuserar på när vi spenderar tid tillsammans.

Och det allra lättaste och faktiskt det bästa sättet att få barn och även oss vuxna att röra på sig är att gå ut. Bara gå ut, upptäck saker tillsammans. Lek i en park. Ta en promenad.

Barnen orkar gå längre än man tror. Man får inte ha så bråttom bara. Idag gick vi till Farsta, ca 5 km. Det tog oss närmre två timmar. Men då klättrades det på berg, alla hinder som dök upp kämpades över, vi gick balansgång, matade fåglar och lekte på vägen.

Men vet ni vad det bästa med att vara ute tillsammans är, jo att man får umgås på riktigt. Inga skärmar som stör, ingen tvätt eller disk som ska fixas med.

Det är bara till att njuta av varandras sällskap. Det är något vi alla behöver mer av, tycker inte du också det?

 

Annons

4 kommentarer

Lämna en kommentar

Annons
Annons